Esztétikai fogászat


 • A tökéletes mosolyt keresi?
 • Kuszák a fogai?
 • Régi töméseit cseréltetné?

Jó helyen jár!

A esztétikai fogászat olyan fogászati kezelésekre vonatkozik, amelyek célja a mosolyt tökéletesítése és a koptatott, repedezett, elszíneződött és egyenetlenül elhelyezett fogakat korrigálása. A porcelán héjaktól a fogszínű tömésekig a betegek különböző fogászati megoldások közül választhatnak, hogy helyreállítsák mosolyuk egészségét és természetességét.

Elsődleges egy esztétikai rehabilitáció esetében, hogy részletesebb kezelési tervet készítsünk a páciens számára. Egy alapos konzultáció során a kezelőorvos regisztrálja a problémás fogakat, fotókat készít, tanulmányi lenyomatot vesz, kiindulási színt határoz meg. Ez alapján megtörténik az esztétikai és funkcionális mosolytervezés, amely pontos információt ad a páciensnek a kezelés menetéről, anyagi vonzatáról, várható időtartamáról.

Esztétikai fogászati eljárások

A fogak megjelenésének javítása mellett, a következő eljárások helyreállítják és javítják az olyan fogakat, amelyek fogszuvasodás, ínybetegség vagy -sérülés következtében károsodtak:

 • Mosolytervezés: Az első és egyik legfontosabb lépése az esztétikai kezeléseknek. Nem javasolt “kiemelni” egy fogat a környezetéből, hanem figyelembe kell venni minden szempontot, amely befolyásolhatja az esztétikai végeredményt (mosoly, szomszédos fogak, harapás, arc, állkapocsízület).
 • Esztétikus fogtömések: Sokan, “fehér tömés” vagy “porcelán tömés”-ként azonosítják. Gyakorlatilag a fog szuvas részének a helyreállítása történik fogszínű kompozit anyaggal. Nagyon fontos szempont számunkra az, hogy a tömés valóban élethű legyen, felszíni kialakítását és színét tekintve. Ezért rendelőnkben ezt egy bonyolult rétegzési technológia alapján készítjük, figyelembe véve az anatómiai formákat és egyedi színkombinációkat!
 • Fogfehérítés: Több módszer létezik a fogak fehérítésére: rendelői fogfehérítés és az otthoni fogfehérítés.
 • Direkt héjak: Közvetlenül a rendelőben történik, esztétikus tömőanyagok rétegzésével fedjük el, alakítjuk át a kívánt fogakat!

Előny: költséghatékony, gyors és azonnal elkészíthető.

Hátrány: kevésbé tartós – pár év alatt elszíneződhet és sérülékenyebb, mint a kerámia héj.

 • Indirekt héjak: (Kerámia héjak) – Fogtechnikai labor közreműködésével készíthető el. Nagyon pontos, precíz előkészítést igényel az orvos részéről.

Előny: Akár élethosszig tartó szín és forma, maximális esztétikai eredmény, minimális foganyagveszteség (a héj vastagsága 0.3 mm). Teljesen eltakarja a fogrepedéseket, igény esetén zárja a fogréseket, fehérebb megjelenést kölcsönöz a páciens mosolyának!

Hátrány: Költségesebb és időigényesebb eljárás

 • Ínyplasztika, ínykorrekció: A beavatkozás során átformáljuk az íny vonalát. Sok esetben elegendő lézeres beavatkozás is.
 • Inlay, Onlay: Formailag fogtöméshez hasonlítható fogpótlás, előkészítése kevesebb foganyag-veszteséggel jár. Kialakítása és anyaga miatt sokkal tartósabb eljárás, mint a fogtömés – pontos, mikroszkópikus illeszkedésnek köszönhetően jobban védi a fogat a repedésektől, alászuvasodástól , illetve a törés veszélyeitől! Készülhet kerámiából vagy kompozitból.
 • Esztétikus koronák, hidak: Anyagát tekintve lehet teljes kerámia vagy cirkónium kerámia. Ebben az esetben nagyobb a foganyag-veszteség, mint a kerámia héjak esetében, de még mindig jóval kevesebb, mint a fémkerámia koronáknál. Ha foghiányt kell pótolni, vagy a mosolytervezés során a fog helyzetén rendkívül sokat szükséges módosítani, akkor korona készítése javasolt.
 • Fogszabályozás

Az ortodontikus kezelések javítják a fogak és az állkapocs szimmetriáját és összehangolását. Nálunk ezeknél a kezeléseknél óriási figyelmet kap az esztétika mellett a funkció is, amely elengedhetetlen a tartós eredmény elérése érdekében)

Fontos, hogy szakképzett és tapasztalt fogorvost válasszon, ha ilyen kezelésre lenne szüksége: Komplex beavatkozás esetén a tapasztalt fogorvos jobban tudja kezelni a helyzetet. Rendelőnkben egy szakképzett csapat közös munkájának eredménye a teljes esztétikai, funkcionális rehabilitáció. Különböző szakterületek összehangolt munkája eredményezi, hogy a tökéletes eredményt tudjuk biztosítani pácienseink számára!