Implantáció


Mit jelent az implantátum?

A fogászati implantátum egy titánból készült mesterséges foggyökér, amely segítségével pótolni lehet az elvesztett fogakat. A titán implantátum teljesen szövetbarát, amely a gyógyulást követően kockázatmentesen rögzül a csontban.

Gondos, körültekintő tervezés

Az implantátum beültetése előtt fontos hogy szakorvos, implantológus előzetesen felmérje a fogak és a csontszerkezet állapotát. A precíz, gondos diagnózis felállítás érdekében ajánljuk, hogy a páciens már a konzultáció alkalmával rendelkezzen CT-felvétellel.

A diagnózis eredménye alapján a kezelőorvos elkészíti a kezelési tervet, amely tartalmazza a beavatkozási folyamatot, illetve ennek költségeit is.

Megtörténhet, hogy a rendelkezésre álló csontállomány nem megfelelő, így nem képes befogadni az implantátumot. Ebben az esetben is elvégezhető a fogpótlás, de előtte csontpótlásra van szükség.

A műtéti szituációtól függően azonnal vagy akár néhány héttel később az implantátumra kerül az ínyformázó gyógyulási csavar, amely az íny ideális formájának kialakítását segíti a végleges implantációs pótláshoz.

Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, amikor a rendelkezésre álló csontállomány nem képes befogadni az implantátumot, ami azt jelenti, hogy az állcsont nem elég magas, vagy pedig nem elég széles ahhoz, hogy az implantátumot be lehessen helyezni.

Ilyen problémák felmerülése estén nyújt megoldást a csontpótlás. Fontos hogy elegendő csontmennyiség álljon rendelkezésre, hiszen a csont maga tartja meg a fogakat.

Hogyan történik az implantáció?

A beavatkozás semmilyen fájdalommal nem jár, ugyanis helyi érzéstelenítésben történik a folyamat. Az érzéstelenítés után a kezelőorvos szabaddá teszi az implantátum helyét, ezt követi a befúrás, majd az implantátum csontba helyezése.

A fogbeültetést követően az implantátumnak rögzülnie kell a csontban, vagyis be kell épülnie a szervezetbe, akárcsak a természetes fog gyökerének.

Az implantátum belseje üreges, azért mert a gyógyulást követően ide kell becsavarni az implantátum felépítményt.

Mi a felépítmény?

A felépítmény az a rész, amely kiemelkedik az ínyből, valamint a csont felszínéből is. Úgy néz ki, mint egy fogcsonk, amire később rákerül a korona.

A felépítmény két fajta lehet hagyományos vagy csavarokkal rögzített.

A hagyományos felépítményre speciális ragasztóanyaggal rögzítik a végleges fogat (koronát)míg a másik esetben csavarok segítségével.

A csavaros rögzítés előnye, hogy a korona vagy híd szükség esetén javítható, sőt, cserélhető. Míg a hagyományos, ragasztott koronát vagy hidat eltávolítás után sem javítani, sem cserélni nem lehet. Eltávolítása nem igényel nagyobb beavatkozást, egyszerűen le lehet csavarni a pótlást, így a fogtechnikus korrigálni tudja a hibát, majd a fogorvos ismét visszahelyezheti.  A beavatkozás többlet költsége így hosszabb távon megtérül. Ráadásul az eltávolítás és a visszahelyezés is fájdalommentes.

Nobel Replace CC

A Nobel Replace CC implantátum család az egyik legkedveltebb termék az implantológusok körében. Az implantátum változatos körülmények között is nagy sikerrel alkalmazható. Megbízhatóságát saját tapasztalataink és pácienseink visszajelzései is igazolják.

A Nobel legújabb és leghatékonyabb fejlesztése a CC (Conical Connection), amely az implantátum és felépítmény kapcsolódását még erősebbé és pontosabbá teszi. Ezzel minimalizálva a szennyeződés valószínűségét, és így a bakteriális fertőzést.

Gyógyulási időszak

A beavatkozást követően a páciens egészségi állapotának, illetve csontminőségének függvényében 3-6 hónap gyógyulási periódusra lehet számítani. Amennyiben szükséges és lehetséges, a páciens egy ideiglenes koronát vagy hidat kap, annak érdekében, hogy semmilyen külső behatás ne zavarja a gyógyulási folyamatot. Ez a megoldás esztétikai szempontból is kielégítő.

Hogyan ápoljuk az implantátumot?

Ahhoz hogy az implantátumok hosszú életűek legyenek, a páciensnek gondoskodnia kell az implantátumok megfelelő ápolásáról a kezelőorvos utasításainak megfelelően.

Az implantátumokra úgy kell tekinteni, mint valódi foggyökerekre, tehát ugyanúgy kell figyelni a megfelelő szájápolásra, mert ha lepedék rakódik le a fogpótlásra, az ugyanúgy fogkőhöz, később gyulladáshoz vezethet, mint az egészséges fogak esetében.

Erős, biztos biztos fogakat szeretne?
Szeretne újra magabiztosan mosolyogni?

Foglalja le konzultációs időpontját most!