Szájsebészet


Hogyan távolítjuk el a bölcsességfogat?

Ha a bölcsességfog teljesen előbújik, és gyökerei nem mutatnak összetett lefutást, akkor egyszerű foghúzással eltávolítható, akár a többi fog. Ha a fog csak részben vagy teljesen íny alatt marad, a fogat műtéttel kell eltávolítani. Ilyen esetben a fogakat több részre osztja a fogorvos, adott esetben kis mennyiségű csontot is eltávolít, hogy megfelelően hozzáférve, a legkisebb traumával tudja eltávolítani a fogat. Beavatkozás előtt a területet teljesen érzéstelenítik, így a kezelés 100%-osan fájdalommentes lesz.

Van különbség a bölcsességfogak között?

A bölcsességfogak nagyon nagy változatosságot mutatnak mind a korona méretét, mind a gyökereinek számát és alakját tekintve. Továbbá különbséget teszünk a bölcsességfogak és az előtte lévő fogakhoz viszonyított térbeli helyzete szerint is.

A bölcsességfogak általában 17-21 év között törnek elő, de kifejlődésük nem törvényszerű.

Mennyire fáj a bölcsességfog eltávolítás?

A beavatkozás teljes helyi érzéstelenítésben zajlik, éles fájdalmat nem érezni. Enyhe nyomó, feszítő érzés, amit tapasztalhat, de ez fájdalommal nem jár. Kezelést követően, az érzéstelenítés teljes megszűnése előtt fájdalomcsillapító tablettát érdemes bevenni, hogy ne tapasztaljon hirtelen átmenetet. A húzást követő napokban, enyhe fájdalom és duzzanat tapasztalható – ennek mértéke a beavatkozás összetettségétől és szervezet általános állapotától függ.

Milyen esetekben indokolt a bölcsességfog eltávolítás?

 • Ha a bölcsességfogat nagyon nehezen lehet megfelelően tisztítani, és emiatt gyakori gyulladás van az ínyben
 • Ha a bölcsességfogban nagy mértékű szuvasodás található
 • Ha a bölcsességfog nem megfelelő pozícióban van
 • Ha ciszta van a bölcsességfog körül/alatt

Mire kell különös figyelmet fordítani a beavatkozás után?

A műtétet követő első napokban a duzzanat akadályokat okozhat a normális működésben. A duzzanat általában az első négy nap során következik be. Ezután csökken és hét nap elteltével majdnem eltűnik. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint ne végezzen kemény fizikai munkát legalább két napig a vérzést elkerülendő. Ezenkívül fontos a következő napokban a jó szájhigiénia, mivel a táplálékok maradványai és a baktériumok könnyen bekerülhetnek a sebbe, és gyulladást okozhatnak. Ne ecsetelje a sebet, de tartsa tisztán a száját. A sebgyógyulást az enyhén sós víz nagyban segíti, de az öblögetést kerülni kell.

Mi a teendője Önnek a beavatkozást követően?

 • Foghúzás után a zsibbadás időtartama alatt szilárd étel fogyasztása nem javasolt az elérzéstelenített lágy szövetek harapási sérüléseinek elkerülésé miatt, (ez általában 3-4 óra), folyadékot fogyasztani lehet.
 • Tilos a sebet szívogatni, öblögetni bármilyen szerrel, a nyálat le kell nyelni és nem kiköpni, ezzel is csökkentjük a vérzés kialakulását,
 • Tilos dohányozni, valamint alkohol- és koffeintartalmú italokat fogyasztani a foghúzás napján
 • Szintén tilos a tejtermékek fogyasztása (kefir, túró, tej, stb.) legkevesebb 3-4 napig. Aprómagvas ételeket (mák, gríz, szezámmag, stb.) nem szabad fogyasztani. Fűszerek, illetve az alkohol, csokoládé csíphetik a sebet. Pár napig ezek is kerülendők. Főszabályként elmondható, hogy inkább sós, mint édes ételek/italok fogyasztása ajánlott.
 • Nem javasolt fizikai munka, sportolás, szaunázás a foghúzást követően.
 • A beavatkozás után pár nappal a fogeltávolítás területét is fogkefével óvatosan tisztítani kell! A fog eltávolítását követően néhány fogmosás során enyhe fájdalom, vérzés tapasztalható, ami nem kóros!
 • Nagyobb beavatkozások eseten lehet a sebet jegelni (a mélyhűtőből kivett jégzselét törölközőbe csavarni, 7 percig a duzzadt területen tartani, majd fél óra szünet következzen. Ezt a folyamatot ismételjük.)

Kérjük, utóvérzés, magas láz, erős fajdalom vagy más, az Ön általános állapotát befolyásoló tünet eseten, panaszáról értesítse kezelőorvosát!